# Die letzten Tage vor dem Brockenmarathon

Noch 3 Tage bis zum Start

Am Samstag den 08.10.2016 werde ich an Deutschlands härtesten Mittelgebirgslauf, dem Brockenmarathon an den Start gehen. Hierzu fällt am Samstag 09:00 Uhr in Wernigerode- Hasserode der Startschuss. Der Brocken mit einer Höhe von 1141 m ü. NHM, ist der höchste Berg des Mittelgebirges Harz und der höchste Berg im Norden Deutschlands. Des Weiteren ist der Brocken ein Ort der Extreme, gerade die klimatischen Bedingungen ähneln denen, wie man sie in den hochalpinen Regionen der Westalpen vorfindet. 

Meine Vorbereitungen seitens des Trainings sind jetzt abgeschlossen und ich befinde mich derzeit in der Taperingphase. Am Abend vor dem Wettkampf werde ich dann eine halbe Stunde im niederen Intensitätsbereich mit ein paar Steigerungen in den mittleren Intensitätsbereich laufen. So das mein Körper aus dem Ruhemodus wieder in die Spannung kommt. Bis dahin heißt es jetzt, die Kohlenhydratspeicher zu füllen und ausruhen, so dass ich dann am Samstag aus den Vollen schöpfen kann. Ich werde euch in den kommenden Tagen jedenfalls über die Ausrüstung die ich mitnehme berichten und worauf ich bei der Wettkampfverpflegung bei diesen Bedingungen besonderen Wert lege.

Strecke

Die deftige Marathonstrecke über 42,2 Kilometer ist gewürzt mit über 1000 Höhenmetern, was diesen Lauf zu einem der schwierigsten Ausdauerläufe Deutschlands macht. Weiterhin ist das schöne, spätsommerliche Wetter pünktlich zum Brockenmarathon eingebrochen. Auf dem Brockengipfel sind für kommenden Samstag Temperaturen von 5°C (gefühlt -3°C) und stark böige Winde bis 70 km/h vorhergesagt. 

 

Streckenprofil

Die Strecke startet in Hasserode anfangs flach wellig nach Ilsetal, wo die erste Verpflegungsstelle wartet. Nach etwas ansteigendem Gelände wartet der erste Downhill bei Kilometer Sieben. Ab jetzt geht es im stetigen Anstieg >1000 Höhenmeter hinauf in Richtung Brockengipfel vorbei an den Verpflegungsstellen Stempelbuche (KM 15), Eiserner Tisch (KM 17), Knochenbrecher (KM 21) und schließlich dann zum Brockenbett bei Kilometer 24. Nach Überquerung des Gipfels geht es dann im stetigen Downhill mit gelegentlichen Gegenanstiegen weiter zur nächsten Verpflegungsstelle Skihütte Hohnekopf (KM 30). Ab jetzt wird das Gelände wieder welliger und die Gegenanstiege nehmen zu, bei Kilometer 34 an der steinernen Renne, wartet die nächste Gelegenheit Energie zu tanken. Weiterführend steigt die Strecke ab bis zur Verpflegungsstelle Mönchsbuche (KM 37). Über die nächsten zwei Kilometer verläuft die Streckenführung im ständigen Up & Down bis zur letzten  Verpflegungsstelle Kastanienplatz bei Kilometer 40. Nun führt die Strecke im leichten Gefälle in Richtung Zielbereich Hasserrode.

Ich würde mich freuen, wenn du mein Projekt mit einer Spende unterstützen würdest.

Ich hoffe Ihr fühlt euch immer gut informiert? Es würde mich sehr freuen wenn Ihr mir Feedback über meine Seite, die Berichterstattungen, den Blog geben könntet. 

 

Des Weitere möchte ich alle Leserinnen und Leser dazu auffordern, stürzt euch mit mir in das Abenteuer für den guten Zweck und spendet Geld für die DRF Luftrettung und die DKMS.

 

Es gibt einfach zu viele Menschen die dringend Hilfe benötigen.

 

Liebe Grüße euer Sebastian

Kommentar schreiben

Kommentare: 20
  • #1

    Major Duhart (Mittwoch, 08 Februar 2017 03:34)


    Hi there colleagues, its great article about tutoringand entirely explained, keep it up all the time.

  • #2

    Nerissa Seely (Mittwoch, 08 Februar 2017 04:49)


    Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  • #3

    Vince Dashner (Mittwoch, 08 Februar 2017 06:07)


    Hello, Neat post. There is a problem with your site in web explorer, could check this? IE nonetheless is the market chief and a huge section of other people will leave out your great writing due to this problem.

  • #4

    Lilly Sterling (Mittwoch, 08 Februar 2017 08:10)


    It's hard to find experienced people about this subject, however, you seem like you know what you're talking about! Thanks

  • #5

    Creola Schroyer (Mittwoch, 08 Februar 2017 09:57)


    I have learn several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to make this kind of wonderful informative site.

  • #6

    Chae Baird (Mittwoch, 08 Februar 2017 14:50)


    I savor, cause I found exactly what I was having a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • #7

    Nicole Serafini (Mittwoch, 08 Februar 2017 17:17)


    Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are fastidious in favor of new users.

  • #8

    Ela Foree (Mittwoch, 08 Februar 2017 19:55)


    That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information� Appreciate your sharing this one. A must read post!

  • #9

    Evan Hafer (Mittwoch, 08 Februar 2017 22:59)


    Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

  • #10

    Monet Beene (Mittwoch, 08 Februar 2017 23:28)


    Aw, this was an incredibly nice post. Taking the time and actual effort to create a superb article� but what can I say� I hesitate a whole lot and don't manage to get anything done.

  • #11

    Creola Schroyer (Donnerstag, 09 Februar 2017 00:51)


    An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you should write more about this topic, it may not be a taboo matter but generally people don't discuss such subjects. To the next! Many thanks!!

  • #12

    Johana Chester (Donnerstag, 09 Februar 2017 03:47)


    you are really a just right webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you're doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you've done a fantastic task on this subject!

  • #13

    Sophia Fleitas (Donnerstag, 09 Februar 2017 04:42)


    I want to to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every bit of it. I have you book-marked to check out new things you post�

  • #14

    Warner Castillo (Donnerstag, 09 Februar 2017 06:50)


    Good write-up. I definitely love this site. Thanks!

  • #15

    Venetta Kist (Donnerstag, 09 Februar 2017 07:49)


    Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  • #16

    Michell Digirolamo (Donnerstag, 09 Februar 2017 09:27)


    You can definitely see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

  • #17

    Adrianne Kierstead (Donnerstag, 09 Februar 2017 13:30)


    I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Cheers

  • #18

    Ted Belfield (Freitag, 10 Februar 2017 01:57)


    Greetings I am so glad I found your blog, I really found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don't have time to browse it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

  • #19

    Vania Serra (Freitag, 10 Februar 2017 05:18)


    Good day! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!

  • #20

    Katie Zipp (Freitag, 10 Februar 2017 06:30)


    Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can't wait to read far more from you. This is really a wonderful website.